Učitelem v mateřské škole - Mařík, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá pedagogy-muži ve feminizovaném předškolním vzdělávání. Teoretická část se zabývá osobností a osobnostními předpoklady učitelstva, dále uvádí do problematiky feminizace předškolního vzdělávání a jejích příčin, zabývá se také genderovou citlivostí v předškolním vzdělávání. Zaobírá se potřebností mužské autority, maskulinitou a také odlišností pedagogů a pedagožek v přístupu k dětem v mateřské škole. Praktická část je zpracována za použití kvalitativní metody, rozhovorů. Popisuje žitou zkušenost pedagogů-mužů v předškolním vzdělávání, analyzuje ji a interpretuje. Zabývá se tím, jak učitelé vnímají své postavení v mateřské škole, jak se cítí přijati společností a okolím.
Being a kindergarten teacher
Keywords: muži učitelé; feminizace; předškolní vzdělávání; male teachers; feminization; preschool education