Etické financování, účast na lokálním financování v Evropě a možnost uplatnění v ČR - Hořčica, Antonín (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se věnuje vymezení pojmu etické financování se zaměřením na jeho historii a trendy. Informace získané z dostupné literatury jsou využity pro zmapování etických finančních institucí působících v Evropě. Z vlastních dokumentů vybraných etických institucí jsou zde uvedeny jejich hlavní typy působící v Evropě a provedena analýza oblastí jejich působení. Jako nejčastější a nejvýznamnější forma etické finanční instituce je v práci uvedena banka s licencí. V práci jsou také uvedeny příklady typických představitelů etických finančních institucí. Dále je zde provedeno porovnání chování etických finančních institucí ve srovnání s konvenčními etickými bankami. Na základě zjištěných výsledků je nastíněno jejich možné působení jako stabilizačního prvku ve finančním systému. V závěru práce je pak provedeno posouzení podmínek pro působení těchto institucí v České republice, přičemž je uvedeno, že v současné době zde není žádná etická finanční instituce. Důvodem jsou velmi náročným a omezující podmínky ze strany ČNB. V práci je představen návrh souboru zásad pro postup založení etické finanční instituce s využitím zkušeností etických bank působících v Evropě.
Ethical Financing, Participation in Local Funding in Europe and Possibility of Applying in the Czech Republic
Keywords: financování; etické finance; etické banky; etické finanční instituce; udržitelnost; financing; ethical finance; ethical banks; ethical financial institutions; sustainability