Experimentování s barvou a hudbou v mateřské škole - Tumidalská, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce pojednává o významu zakomponování akční tvorby a abstraktního umění do předškolního vzdělávání v mateřské škole. Představuje roli pedagoga při jeho pomoci přiblížit dětem abstraktní výtvarné umění, rozvíjení estetického vnímání za pomocí prožitkového učení formou akční tvorby a abreakce. V teoretické části jsou zpracovány poznatky o akční tvorbě, abstraktním umění a umělcích jako jsou Jackson Pollock, Milan Knížák, Georgia O´Keeffe, František Kupka. Dále se zabývá charakteristikou vývoje u dítěte předškolního věku s důrazem na oblast emocí, prožitků, představivosti a fantazie. Prakticko-didaktická část spočívá v popisu jednotlivých činností a jejich realizaci v mateřské škole. Didaktický materiál uvádí do praxe a prezentuje jej pomocí fotodokumentace. Cílem bakalářské práce je vytvoření výtvarných aktivit, jejich prověření v praxi a konečná evaluace činností.
Experimenting with color and music in kindergarten
Keywords: akční výtvarné umění; abstraktní umění; dítě předškolního věku; emoce; prožitky; fantazie; evaluace; action art; abstract art; preschool child; emotions; experiences; imagination; evaluation