Finanční analýza vybraného podniku - Beranová, Monika (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce je provést finanční analýzu vybraného podniku, vyhodnotit finanční situaci podniku a posoudit hlavní zdroje neefektivnosti v souvislosti se zaměřením podniku. V teoretické části jsou definovány základní pojmy používané ve finanční analýze a popsány jednotlivé metody finanční analýzy. Prvním krokem praktické části práce bylo získání vstupních dat pro finanční analýzu v podobě účetních výkazů za účetní období 2010 až 2014. V praktické části byly provedeny tyto činnosti: vertikállní a horizontální analýza rozvahy, analýza rozdílových ukazatelů, analýza poměrových ukazatelů a rozklad zisku. Pro celkové zhodnocení finanční situace podniku byla použita Altmanova analýza. Výsledky finanční analýzy byly porovnány s doporučenými hodnotami a s hodnotami odvětví maloobchodu. Z vyhodnocení výsledků vyplývá, že podnik je v dobré finanční situaci. Nebyly nalezeny žádné zdroje neefektivnosti, který by ohrožovaly chod podniku.
Financial analysis of chosen company
Keywords: Finanční analýza; podnikové finance; finanční ukazatelů; efektivity; financial analysis; corporate finance; financial indicators; efficiency