Užití pravidelného a nepravidelného tvaru participia: norma versus úzus - Kubaláková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem bakalářské práce je užití pravidelného a nepravidelného tvaru participia: norma versus úzus. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části charakterizujeme participium v souvislosti s jeho morfologickými a syntaktickými vlastnostmi, a následně se zaměřujeme především na užití participií ve funkci slovesné a adjektivní. Po teoretické části zpracované na základě odborné literatury následuje korpusová analýza, ve které realizujeme náš výzkum prostřednictvím španělského korpusu, CORPES XXI. Cílem tohoto výzkumu je zjistit především frekvenci užívání participiálních tvarů v různých typech španělských textů. Výsledky tohoto výzkumu jsou zaznamenávány v grafech a tabulkách. Práce je napsána česky a obsahuje resumé ve španělštině.
The use of regular and irregular forms of participle: standard and use
Keywords: španělština; participium; pravidelné tvary; nepravidelné tvary; funkce slovesná; funkce adjektivní; korpusová analýza; Spanish; Past Participle; regular forms; irregular forms; verbal function; adjectival function; corpus analysis