Moderní výroba kovových dílů používaných v dopravní technice - Kouba, Matěj (Jihočeská univerzita, 2021)
Ve všech odvětvích lidské činnosti je přirozený určitý postup dopředu a vývoj moderních materiálů i nových technologických postupů ve výrobě. Tato práce shrnuje tento postup zejména v oblasti dopravní techniky. Neodmyslitelnou součástí moderní výroby je však konvenční výroba, i proto je práce rozdělena do dvou částí. První část se zabývá konvenční výrobou kovových dílů, zejména materiály jako je ocel a hliník a konvenčními způsoby tváření dílů karoserie. Druhá část přináší informace o první, druhé a třetí generaci AHSS ocelí a moderních technologiích výroby, které mají potenciál pro použití v dopravní technice. Za konvenční metody považujeme zejména tažení a lisování. Moderními metodami ve výrobě kovových dílů může být hydroforming, vysokorychlostní tváření, či, zejména v posledních letech velmi oblíbený 3D tisk, tedy aditivní výroba.
Modern production of metal parts used in transport technology
Keywords: vysokopevnostní oceli; moderní tváření; kovové pěny; 3D tisk kovových dílů; high-strength steels; modern forming; metal foams; 3D printing of metal parts