Varovné hlasy krkavcovitých (Corvidae) - Kovářová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Má práce se zabývá variabilitou varovné vokalizace ptáků se zaměřením na krkavcovité (Corvidae). Na základě shromážděného souboru nahrávek varovných hlasů krkavcovitých byla provedena analýza akustické podobnosti varovných hlasů jednotlivých druhů této skupiny, jejímž výsledkem je rozčlenění varovných hlasů do několika akusticky odlišných skupin. Dále byl testován vliv velikosti těla a preferovaného biotopu na akustickou strukturu varovného hlasu krkavcovitých. Vliv velikosti těla byl potvrzen u peak frekvence. Vliv preferovaného biotopu byl potvrzen u změny peak frekvence. Na ostatní měřené parametry vybrané proměnné vliv neměly.
Alarm calls of Corvidae
Keywords: varovné hlasy; krkavcivití; Corvidae; bioakustická analýza; peak frekvence; harmonicita; změna peak frekvence; velikost těla; habitat; akustická podobnost; alarm calls; corvids; Corvidae; bioacoustic analysis; peak frequency; harmonicity; peak frequency change; body mass; habitat; acoustic similarity