Mentální a fyzické problémy flétnistů - Matiášková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce pojednává o příčinách, projevech a možných řešeních psychických potíží, které se objevují u hudebníků, nejen flétnistů, ve spojitosti s veřejnými vystoupeními. Dále se zabývá tím, jakým způsobem ovlivňuje hra na příčnou flétnu zdravotní stav hráče. Jako možné řešení fyzických problémů uvádí Alexanderovu techniku. Součástí práce je dotazník, kterým jsem se snažila zmapovat situaci daných problémů přímo mezi flétnisty, a osobní výpovědi dvou flétnistek.
Mental and Physical Problems at Fluteplayers