Důvěra v sociální pracovníky - Andělová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2016)
Sociální práce je na důvěře postavená a sociální pracovník ji může navazovat různými způsoby. Tato bakalářská práce se zabývá problematikou důvěry v sociální pracovníky při práci se seniory a tím, proč je důvěra tak důležitá. Teoretická část je rozdělena do třech kapitol. První se zabývá obecně důvěrou a jejím významem v sociální práci, kde je popsán i vztah mezi sociálním pracovníkem a klientem. Ve druhá části popisuji sociálního pracovníka, jaké jsou základní předpoklady pro výkon jeho povolání a obecné předpoklady a dovednosti. Důležité jsou i jeho etické zásady, morální odpovědnost, vlastnosti, schopnosti, motivace a osobnost, aby získal důvěru klienta. Třetí část je zaměřena na sociální práci se seniory a na příkladu jejich přijetí do rezidenčních služeb poukazuji na problémy s tím spojené. Zabývám se tím, jak je možné vhodnou komunikací, aktivizačními technikami a přístupy pomoci vytvořit prostředí s atmosférou důvěry, kde se senior snáze adaptuje a může žít ještě kompetentní, autonomní, spokojený a smysluplný život. Z aktivizačních technik jsem vybrala a blíže popsala reminiscenční terapii a canisterapii a z přístupů existencionální analýzu a logoterapii, které se mi zdály nejvíce vhodné pro cílovou skupinu seniorů. Teoretickou část končím tím, jak souvisí důvěra s vírou a umíráním a jak vnímají sociální pracovníci svou práci. V empirické části jsem si stanovila jeden hlavní cíl, kterým jsem se snažila zjistit, jaké faktory ovlivňují důvěru v sociální pracovníky. K tomuto cíli byla stanovena jedna hlavní a tři dílčí výzkumné otázky. Zvolila jsem kvalitativní výzkum, metodu dotazování, techniku sběru dat formou polostukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor jsem vybrala metodou prostého záměrného výběru a byl tvořen šesti sociálními pracovnicemi pracujícími v domovech pro seniory v Písku. Realizace výzkumu proběhla v období únor březen 2016. Cílem práce bylo zjistit, jaké faktory ovlivňují důvěru v sociální pracovníky. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že mezi ně patří osobnost sociálního pracovníka, především jeho schopnost empatie, trpělivost, vhodná komunikace a poskytování kvalitních služeb. Důležitý je i dostatek času na vyslechnutí seniorů, aby měli pocit, že jsou důležití a že někoho zajímají. Důvěra se nechá navazovat i díky různým aktivizacím, které ale přímo všichni sociální pracovníci neprovádějí, jen se občas účastní a jak jsem zjistila, mnou vybraný logoterapeutický přístup užívá jen psychoterapeut, který ale bohužel v organizacích nepůsobí. Většina seniorů je věřících a důvěra se někdy navazuje i přes víru a je důležitá i v posledních chvílích života seniorů, kdy jim sociální pracovník pomáhá s vyřizováním jejich osobních záležitostí nebo s urovnáním vztahů v rodině, aby mohli odejít smíření. Sociální pracovník pak vnímá svou práci jako smysluplnou, když může pomoci seniorům prožít kvalitně a důstojně závěrečnou etapu jejich života a vidí zpětnou vazbu, důvěru a vděčnost nejen seniorů, ale i jejich rodin. Domnívám se, že na výzkumné otázky jsem odpověděla. Práce by mohla sloužit jako inspirace pro začínající sociální pracovníky nebo jako podklad pro odborný článek.
The Confidence in Social Workers
Keywords: důvěra; empatie; senior; sociální pracovník; sociální práce; trust; empathy; senior; social worker; social work