Vývoj aplikací v jazyce Ruby - Kohout, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zabývá skriptovacím jazykem Ruby a jeho nadstavbou pro vývoj webových aplikací Ruby on Rails. Autor se věnuje charakteristickým rysům jazyka Ruby na různých příkladech. Objasňuje vazbu Ruby na framework Rails a popisuje techniky a postupy vývoje aplikací v tomto programovacím jazyce. Dále se zabývá vývojovými nástroji a prostředími vhodnými pro tvorbu v Ruby (Ruby on Rails). Pokouší se o srovnání s ostatními programovacími jazyky a shrnuje možnosti programátora v Ruby. Součástí práce je návrh a vývoj konkrétní aplikace v jazyce Ruby - webový server sudoku s kompletní dokumentací, vývojovými návrhy (UML schémata) a kompletními zdrojovými kódy.
Development of aplications in Ruby language
Keywords: Ruby; Ruby on Rails; Rails; Instant Rails; RadRails; Eclipse pluginy; NetBeans; skriptovací jazyk; vývoj aplikací; Ruby; Ruby on Rails; Instant Rails; RadRails; Eclipse plugins; NetBeans; script language; development of aplications