Příklady dobré praxe sociální práce při práci s matkami s dětmi v azylových domech - Ježková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem a příklady dobré odborné praxe s matkami s dětmi v azylových domech. Zabývá se jejich klientelou a jejich pracovníky. Hlavním cílem této práce bylo zjistit, jakými metodami, teoriemi a technikami, pracovníci v azylových domech pracují s klientkami. Práce se skládá z teoretické a empirické části. Teoretická část je rozdělena do čtyř okruhů, které se zabývají otázkami fungování azylového domu, klientkami, pracovníky a dále způsoby, jakými pracují pracovníci s klientkami v zařízení. Pro dosažení potřebných informací byl zvolen kvalitativní výzkum, při němž bylo provedeno otevřené kódování. Informace byly sbírány prostřednictvím metody dotazování a techniky polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor byl tvořen sedmi informanty. Informanti byli sociální pracovníci a pracovníci v sociálních službách. Výzkum probíhal ve dvou zařízeních azylových domů, a to v Azylovém domě pro ženy a matky s dětmi v Opavě a v Azylovém domě Šromova v Praze. V zařízeních proběhly rozhovory, které byly nahrány na diktafon a poté následně přepsány. Získané informace byly zpracovány pomocí metody vytváření trsů. Výzkumem byly zjištěny různé metody, teorie, techniky, jež pracovníci využívají k práci s matkami s dětmi v azylových domech. Kromě toho bylo zjištěno, jak vypadá přímý kontakt s klienty a jak vypadá další pracovní rozvoj pro pracovníky v azylovém domě. Výsledky bakalářské práce je možné využít jak pro pracovníky v azylových domech, pro jejich další rozvoj, tak i pro studenty středních a vysokých škol se sociálním zaměřením, kteří mají v plánu v takovém zařízení pracovat. Následně práce může posloužit i jako výukový materiál.
Good Professional Practice in Social Work with Mothers with Children in Sheltter's Homes
Keywords: Dobrá praxe; sociální práce; azylové domy; sociální pracovník; matky.; Good practice; social work; asylum homes; social worker; mothers.