Analýza časového vývoje světelného znečištění České republiky v posledních dvaceti letech prostřednictvím satelitních dat - Sokolík, Jakub (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná diplomová práce se zabývá problémem světelného znečištění. V teoretické části jsou popsány druhy světelného znečištění, jejich vliv na organismy, informace o dálkovém průzkumu Země a charakteristiky družic využívaných pro mapování světelného znečištění. V praktické části jsou zpracovány časové kompozice z družic DMSP (F10-F18). S využitím těchto snímků jsou vyhodnoceny změny intenzity světla za časový úsek 1992 - 2013. Při vizuálním hodnocení jsou nejvíce patrné změny při porovnání roku 1992 a 2013, kdy dochází především v okolí měst k výraznému růstu světelného znečištění. Statistické hodnocení prokázalo, že stoupá četnost hodnot v kategoriích, do kterých spadají vyšší hodnoty DN (digital number). Toto zvýšení znamená i posun intenzity světla na vyšší hladinu. Z výsledků lze usuzovat, že světelné znečištění v České republice má rostoucí tendenci.
Analysis of temporal changes of light pollution of the Czech Republic during the last twenty years using satellite data
Keywords: světelné znečištění; dálkový průzkum; DMSP; light pollution; remote sensing; DMSP