Chromera velia heme pathway localization - Richtová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zaměřuje na lokalizaci hemové dráhy u řasy Chromera velia, která je nejbližším známým fotosyntetizujícím příbuzným parazitů ze skupiny Apicomplexa. Hemová dráha je jednou z esenciálních biochemických drah většiny žijících organismů. Organismy používají pro syntézu hemu enzymu lišící se svým evolučním původem, který odráží jejich složitou evoluční historii. Základem této práce je kombinace in výpočetních a experimentálních lokalizací enzymů hemové dráhy řasy Chromera velia. Ukázali jsme, že lokalizace hemové dráhy v rámci buňky je řízena vícero faktory zahrnující poptávku po produktech dráhy, potřebu přísné regulace a v neposlední řadě i evolučním původem enzymů.
Chromera velia heme pathway localization
Keywords: Heme pathway; Chromera velia; protein targeting; protein predictions; Heme pathway; Chromera velia; protein targeting; protein predictions