Možnosti podpory absolventů praktických škol při přechodu do další životní etapy - Paukovičová, Klára (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá možnosti podpory absolventů praktických škol při přechodu do další životní etapy. Hlavním cílem bakalářské práce je popsat problematiku samostatnosti a nezávislosti absolventů praktických škol v Českých Budějovicích. Zjistit, zda rodiče o tomto tranzitním období přemýšlejí a promýšlejí různé varianty bydlení jejich dítěte. Dílčím cílem je zjistit, jak absolventi praktických škol využívají možností samostatného bydlení. Zda oni sami, či jejich rodiče znají všechny možnosti podpory, které jim mohou být nabízeny. Text bakalářské práce je rozdělen na dvě části teoretickou a výzkumnou. Teoretická část se zaobírá charakteristikou mentální retardace, edukací osob s mentálním postižením, dospíváním jedinců s mentální retardací, sociálními službami, jako je podpora samostatného bydlení a chráněné bydlení. Ve výzkumné části této práce byla použita kvalitativní výzkumná strategie, jejímž základem se stala výzkumná metoda dotazování, technika polostrukturovaného rozhovoru. Pro vyhodnocení získaných dat byla použita technika otevřeného kódování. Výzkumný soubor tvořilo celkem 12 osob, 6 absolventů praktické školy a 6 jejich rodičů.
Supporting Possibilities for Graduates of Practical School in Transitiv to the next Life Stage
Keywords: mentální postižení; praktická škola; chráněné bydlení; podpora samostatného bydlení; Mental Retardation Disabilities; Practical School; Sheltered Housing; Supported Self-Housing