Vlastní chování jako determinanta zdraví u studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích - Filip, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá životním stylem a vlastním chováním jako hlavní determinanta zdraví, je zaměřená na studenty Jihočeské Univerzity v Českých Budějovicích, konkrétně Zdravotně sociální a Pedagogické fakulty. Teoretická část se zabývá determinujícími (určujícími) faktory, které mají významný vliv na zdraví člověka, konkrétně se jedná o témata výživy, pohybu, psychické zátěže, návykového a patologického chování, dostatku spánku, sexuálně rizikového chování apod. Také popisuje životní styl obecně a v neposlední řadě je zaměřen na důkladnou analýzu jednotlivých determinant zdraví a prevenci civilizačních onemocnění. V empirické části práce shrnuje výsledky z dotazníkového šetření kvantitativní metodou, s cílem nalézt rozdíly životního stylu studentů mezi Zdravotně sociální a Pedagogickou fakultou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Podle zjištěných údajů je životní styl studentů obou fakult velmi podobný, avšak drobné rozdíly byly prokázány. Ze závěrů bakalářské práce usuzuji, že informovanost v oblasti praktikování zdravého životního stylu je u studentů těchto fakult dostačující.
Individual behavior as the health determination of the students at the University of South Bohemia in Ceske Budejovice
Keywords: Determinanta zdraví; životní styl; chování; faktory životního stylu; fakulta.; Determinants of health; lifestyle; behavior; lifestyle factors; faculty.