Environmentální aspekty pěstování vybraných energetických rostlin - Kopecký, Marek (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem disertační práce bylo v první řadě determinovat energetický zisk, kterého je možno dosáhnout při pěstování vybraných druhů energetických rostlin (v různých režimech hnojení a sečení) na experimentální lokalitě Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Jednou ze zvolených rostlin byla Zea mays L., která je v současné době v České republice pěstována na relativně velké výměře. Jako další rostliny byly zvoleny vytrvalé druhyPhalaris arundinacea L., Elymus elongatus subsp. ponticus cv. Szarvasi-1 a Miscanthus × giganteus. V návaznosti na zjištěná data byla pomocí metody USLE vyjádřena erozní ohroženost půd při pěstování těchto rostlin. Dále byl proveden rozbor půd ze zmiňovaných porostů. Analýzy byly zaměřeny na hodnocení organické hmoty pomocí nově zaváděné metody. Posledním aspektem, který byl v porostech hodnocen, byl výskyt střevlíkovitých broukůjakožto bioindikátorů stavu životního prostředí. Výsledky výzkumu ukázaly, že jednoznačně nejvýnosnějším druhem je Zea mays L. Naopak porost Phalaris arundinacea L.nemůže být z tohoto hlediska hodnocen kladně. V jeho nejvýnosnější variantě nedosáhl ani poloviny energetického zisku, jež byl zaznamenán u Zea mays L. Travní druhy Phalaris arundinacea L. a Elymus elongatus však, na rozdíl od Zea mays L., vynikaly ve schopnosti protierozní ochrany půdy. Výzkum v oblasti množství primární půdní organické hmoty odhalil téměř dvojnásobný obsah této složky v půdě porostůMiscanthus × giganteus aZea mays L. oproti dvěma zbývajícím rostlinám. V důsledku sledování reakční kinetiky oxidace primární půdní organické hmoty bylo možno vypočítat rychlostní konstantu k této oxidace. Zde bylo možné pozorovat relativně vysoké rozdíly mezi jednotlivými půdními vzorky. Pro vyvození obecného závěru je však datový soubor příliš komplikovaný. Naopak při hodnocení environmentální hodnoty porostů můžeme na základě vyhodnocení dat získaných odchytem střevlíkovitých brouků konstatovat, že porosty nejsou z přírodního hlediska zvlášť hodnotné. Přesto byla prokázána vynikající protierozní schopnost zkoumaných vytrvalých rostlin. Zejména porosty Miscanthus × giganteusaElymus elongatus lze doporučit jako alternativu k pěstování kukuřice, a to především do erozně ohrožených lokalit.
Environmental aspects of the cultivation of selected energy crops
Keywords: biodiverzita; energetika; eroze; půdní organická hmota; výnosy; biodiversity; energetics; erosion; soil organic matter; yield