Bochumský maticový test u nadprůměrně inteligentních - Koldová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Předložená práce se zabývá jevem, ke kterému dochází při vyhodnocování inteligenčního testu BOMAT- advanced. Tímto jevem je snižující se výkon v testu s přibývajícím věkem probandů, ačkoliv by měl měřit typ inteligence na věku nezávislé. Teoretická část vysvětluje pojem inteligence a shrnuje teorie inteligence dle přístupů různých autorů. Pojednává také o charakteristice inteligence v dospělosti a pohledech na její proměnu. Dále je součástí kapitola o měření inteligence, inteligenčních testech se zaměřením na testy jednodimenzionální. V neposlední řadě informuje o konkrétních testech, které jsou použity ve výzkumu. Empirická část zkoumá, na základě kvantitativního výzkumu u vybraných zaměstnanců, zda-li výkon v testu BOMAT- advanced je závislý na věku probanda či nikoli. K tomuto ověření byly použity výsledky testu Ravenovy progresivní matice pro pokročilé a Vídeňského maticového testu. Součástí empirické části je i srovnání mého vzorku probandů a normotvornou skupinou testu BOMAT- advanced.
Bochum Matrix test with above average intelligent subjects
Keywords: inteligence; měření inteligence; IQ test; závislost inteligence na věku; BOMAT ? advanced; Vídeňský maticový test; VMT; Ravenovy progresivní matice pro pokročilé; APM; intelligence; measuring intelligence; IQ tests; intelligence dependence on age; BOMAT ? advanced; Vienna Matrix Test; VMT; Raven Progressive Matrices for advanced; APM