Ochrana práv a důstojnosti osob s demencí v domově se zvláštním režimem - Tetourová, Renata (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá ochranou práv a důstojnosti osob s demencí. Práce zkoumá, jakým způsobem jsou lidská práva garantována a zajišťována jednak mezinárodními lidsko-právními dokumenty, ale zejména jakým způsobem k této problematice přistupuje Česká republika, konkrétně sociální služby, které se řídí standardy sociálních služeb. Práce hledá odpověď, zda jsou standardy kvality sociálních služeb dostatečnou zárukou ochrany lidských práv a důstojnosti osob, konkrétně osob s demencí v domově se zvláštním režimem. Pro toto zjištění používá rozbor vypracovaného standardu kvality sociálních služeb Ochrana práv konkrétního poskytovatele sociálních služeb a nabízí možná východiska vedoucí k zajištění ochrany práv a důstojnosti osob s demencí.
Protection of rights and honour of people wiht dementia living in the Nursing Home for Persons with Cognitive Impairment
Keywords: lidská důstojnost; lidská práva; ochrana lidských práv a důstojnosti; zákon o sociálních službách; standardy kvality sociálních služeb; domov se zvláštním režimem; demence; opatrovnictví; standard Ochrana práv v praxi; human dignity; human rights; human rights and dignity protection; law on social services; standards of social services quality; home with special regime; dementia; custodial care; standard of Human rights protection in practice