Zdravotní problematika rodu Staphylococcus - Nejedlá, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce zpracovává informace týkající se především onemocnění způsobených druhy rodu Staphylococcus a problematiky narůstající rezistence vůči antibiotikům. Onemocnění mastitidou u mléčného skotu se řadí mezi nejzávažnější a ekonomicky náročná pro zemědělské podniky. Práce se zabývá také alimentárními intoxikacemi u lidí, které způsobují stafylokokové enterotoxiny. Antibiotická rezistence celosvětově roste a vzniká mnohem rychleji, než se stačí objevovat nová antibiotika.
The health issues of the Staphylococcus genus
Keywords: Staphylococcus; alimentární intoxikace; mastitida; rezistence; antibiotikum; Staphylococcus; alimentary intoxication; mastitis; resistence; antibiotic