Tradiční a netradiční kompenzační pomůcky pro ovládání počítače - Kratoška, Václav (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá problematikou ovládání počítače postiženými osobami a její řešení. Z počátku práce je rozebráno obecné rozdělení postižených osob, integrace, pracovní příležitosti postižených osob a financování pomůcek. Dále práce pokračuje popisem třinácti vybraných kompenzačních pomůcek a testováním třech dostupných. Testování probíhalo v Rehabilitačním ústavu Kladruby a v centru ARPIDA v Českých Budějovicích, celkem na 10 pacientech. Výsledkem práce je brožura s parametry vybraných pomůcek a doporučením pro postižení, se kterými jsme se setkali při testování.
Traditional and nontraditional compensatory requisites
Keywords: kompenzační pomůcky; testování pomůcek; ovládání počítače; tělesné postižení; kvadruplegie; dětská mozková obrna; doporučení pro postižené; compensatory requisites; testing devices; computer control; disability; quadriplegia; cerebral palsy; recommendations for disabled