Struktura společenstev hálky tvořících členovců na vrbách - Kadlec, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
V této bakalářské práci jsem zkoumal vliv ekologických faktorů na diverzitu a abundanci hálek na vrbách. Zaměřil jsem se na vliv fylogeneze hostitelských rostlin, ochranné vlastnosti hostitelských rostlin a vlivem interakcí mezi guildami herbivorních členovců. Zjistil jsem, že abundance hálek je ovlivněna hlavně obsahem živin v hostitelské rostlině, zatímco některé z ochranných mechanizmů hostitelské rostliny mělo jen marginálně signifikantní vliv. Vliv fylogeneze hostitelských rostlin se zřejmě liší mezi jednotlivými taxony hálky tvořících členovců a několik druhů hálky tvořících členovců na vrbách bylo polyfágních a prokázalo jen omezenou reakci na fylogenezi vrb. V souhrnu je reakce hálky tvořících členovců na charakteristické vlastnosti vrb velice odlišná oproti reakci méně cpecializovaných guild herbivorních členovců
Community structure of gall-forming arthropods on willows
Keywords: ochranné vlastnosti; herbivorní členovci; Salix; sekundární metabolity; specializace; defensive traits; herbivorous arthropods; Salix; secondary metabolites; specialization