Karcinom prsu u mužů - Pešlová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Tématem bakalářské práce je karcinom prsu u mužů. Karcinom prsu patří mezi nejčastější nádorové onemocnění u žen. Nádory prsní žlázy ale mohou postihovat i muže, i když velmi vzácně. Přibližný poměr mezi ženským a mužským onemocněním prsu je 100:1. Protože tato nemoc v mužské populaci není rozšířená, značnou část mužských pacientů ani nenapadne, že je může prsní karcinom také postihnout. Tato neznalost může být příčinou pozdní diagnostiky onemocnění i horší prognózy. První část bakalářské práce je zaměřena na teoretické informace s popisem anatomie prsu, se stručným přehledem o nádorovém onemocnění, jeho rozdělení a klasifikaci. Následně se věnuje rizikovým faktorům, jednotlivým přístrojovým modalitám sloužícím pro detekci onemocnění, zahrnuje samotnou terapii karcinomu prsu včetně bližších informací o léčbě radioterapií. Teoretická část je zpracována z odborných publikací, článků a internetových stránek formou literární rešerše. Praktická část bakalářské práce má dva cíle. První cíl má za úkol zjistit míru informovanosti mužů o karcinomu prsu celkově, se zaměřením na jejich povědomí o možném výskytu tohoto onemocnění v mužské populaci a případných příznacích a léčbě. Pro získání výsledků byl zhotoven anonymní dotazník s 21 otázkami, celkem se dotazníkového šetření zúčastnilo 58 mužů. Druhým cílem bylo provést analýzu počtu mužů a žen, kterým byla detekována rakovina prsu v období od ledna 2017 do prosince 2021. Získaná data byla následně porovnána s literaturou, která uvádí přibližný poměr mezi ženským a mužským onemocněním prsu 100:1. Data pro praktickou část pocházejí z počítačové databáze tří onkologických center, a to z Onkologického oddělení Nemocnice České Budějovice a.s., Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a z Onkologického oddělení Nemocnice Jihlava a.s. Soubor obsahoval celkem 30 pacientů a 4075 pacientek.
Male breast cancer
Keywords: Karcinom prsu; radioterapie; mamografické vyšetření; informovanost mužů; rizikové faktory; Breast cancer; radiotherapy; mammography examination; awareness of men; risk factors