Současné vnímání hodnot venkova v obci Břehov - Kačerová, Hana (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce je zaměřena na vnímání současných hodnot venkova v obci Břehov. Cílem práce bylo zjistit, jak vnímají obyvatelé dané lokality vybrané rurální hodnoty, a jak tyto hodnoty ovlivňují jejich život. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. V teoretické části byla vytvořena literární rešerše, která byla zpracována na základě české a zahraniční odborné literatury. Teoretická část popisuje venkov jako místo pro žití, historii venkova spojenou s literárním směrem ruralismem a v neposlední řadě detailně popisuje venkovskou obec a její strukturu v České republice. Praktická část je zaměřena na samotný výzkum vybraných rurálních hodnot v obci Břehov. Výzkumné šetření bylo provedeno kvantitativní metodologii pomoci strukturovaných dotazníků. V závěru práce jsou formulovány konkrétní doporučení pro zlepšení či posílení probíraných hodnot a jejich zachování do budoucna.
Current perception of rural values in the municipality of Břehov
Keywords: Venkov; venkovská obec; venkovská krajina; rurální hodnoty; Rural area; countryside; municipalities; rural values