Opatření k ochraně obyvatelstva při povodni ve vybraných obcích Jihočeského a Pardubického kraje - Paulus, František (Jihočeská univerzita, 2011)
Povodně jsou v současné době stále diskutovanějším tématem, kterému je nutné věnovat odpovídající pozornost. Veškeré činnosti přijímané před povodněmi, při jejich řešení a po odeznění, musí být zaměřeny především na minimalizaci ztrát na lidských životech a zdraví. V diplomové práci jsou rozebrána opatření pro ochranu obyvatelstva před povodněmi ve vybraném vzorku obcí v Pardubickém a Jihočeském kraji. Připravenost obcí je jednoznačně identifikována za předem vymezených podmínek s akcentem na sledované parametry. Analýzou vybraných částí povodňových plánů je hodnocena připravenost obcí na realizaci ochrany obyvatelstva při povodni. Kromě teoretického exkurzu do specifické oblasti ochrany obyvatelstva aplikované v prostředí povodní, jsou uvedeny i širší souvislosti jejího zařazení v bezpečnostním systému. Praktická část rozebírá a analyzuje vybrané obce z hlediska připravenosti na přijímaná opatření ochrany obyvatelstva při povodni a z hlediska jejich komplexní připravenosti za definovaných podmínek. Pro jednoznačnou identifikaci je stanoven index připravenosti obcí formulovaný s využitím metody operační analýzy. Index je vymezen na základě sledování jasně stanovených parametrů formulovaných v závislosti na výstupech legislativního procesu a příslušné normy. Po zpracování výsledků a vyslovení závěrů je možné označit připravenost vybraných obcí na řešení povodní, za přesně stanovených podmínek, jako nedostačující. Zjištění diplomové práce by měla být reflektována příslušnými povodňovými orgány. Přidanou hodnotou práce je rovněž využití metod operační analýzy a jejich aplikace i mimo oblast kritické infrastruktury.
Measures to civil protection in flood in selected municipalities of South Bohemian Region and the Pardubice Region.
Keywords: civilní ochrana; index připravenosti; ochrana obyvatelstva; přirozená povodeň; povodňový plán; sledované parametry; záplavové území.; civil protection; index of readiness; population protection; natural flood; flood plan; monitored parameter; flood teritory