Studium dynamiky živých lidských buněk v odezvě na běžné kontaminanty vod s cílem vývoje citlivého specifického analytického postupu - Košek, Jan (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se věnuje problematice testování toxicity chemických látek. V současném chemickém a farmaceutickém průmyslu se produkuje tisíce nových látek ročně, což přináší potřebu dostatečného zajištění bezpečnosti spotřebitelů a ochrany životního prostředí. In vitro testování se v této problematice stává stále důležitějším výzkumným nástrojem. Tato práce ověřuje teoretické základy a navržený algoritmus vyvinutý Lonhusem a kol. laboratoře experimentálních komplexních systémů v Nových Hradech a jeho možné budoucí aplikace v in vitro testování. Tento nový přístup využívá principů mikroreologie a sleduje zrychlené robustní příznaky v digitálním obraze, které přepočítává na vektory trajektorií částic vnitrobuněčné hmoty. Mikroreologie je relativně nová oblast výzkumu v biologii a přírodních vědách, která se zabývá studiem toku a deformace materiálů na mikroskopické úrovni. Algoritmus odděluje dvě hlavní komponenty pohybů uvnitř buněk: přímý pohyb organel s většími částicemi a náhodný Brownův pohyb. Výhodou této metody je potenciál jednoduchého použití a její citlivosti. Metoda umožňuje získání důležitých prvotních informací o účinku chemických látek na buněčné kultury.
Study of dynamics of living human cells in response to common water contaminants with the aim of developing a sensitive and specific analytical procedure.
Keywords: 2D kultivace; buněčné kultury; mikroreologie; Hep G2 buněčná kultura; in vitro; SURF (z angl. "Speeded Up Robust Features"); MPT (z angl. "Random Multiple Particle Tracking"); terbuthylazin-2-hydroxy; Dimethylsulfoxid; 2D cultivation; cell cultures; micro-rheology; Hep G2 cell culture; in vitro; terbuthylazine-2-hydroxy; Dimethyl sulfoxide; Speeded Up Robust Features; Random Multiple Particle Tracking)