Ontologie estetického objektu a otázka hodnoty uměleckého díla, reprodukce a falza - Riganová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na otázku originálu a kopií uměleckých děl (reprodukce, padělku), konkrétně na konstituci estetického objektu a jeho hodnotu. Za tímto účelem zde srovnávám teorii autenticity uměleckých děl Nelsona Goodmana s teorií hodnotově založené identity uměleckých děl Eddyho Zemacha. Tyto dvě teorie následně konfrontuji s konceptem estetického objektu Romana Ingardena. Okrajově se věnuji i vlivu mimoestetických informací o artefaktu (originálu, reprodukce, padělku) na konstituci estetického objektu i výsledného soudu o hodnotě estetického objektu.
Ontology of the aesthetic object and the value of the artwork, reproductions and forgery
Keywords: umělecké dílo; originál; reprodukce; falzum; estetický objekt; estetický soud; estetická hodnota; umělecká hodnota; work of art; original; reproduction; forgery; aesthetic object; aesthetic judgment; aesthetic value; art value