Estetická zkušenost přírody: Současný pohled - Štěchová, Agáta (Jihočeská univerzita, 2009)
Hlavním cílem bakalářské práce je prozkoumání otázky po povaze přírodního krásna (či vznešena, obecně estetické hodnoty), tzn. reflexe pozadí, na němž je tato otázka dnes kladena a zdůvodnění důležitosti či dokonce nezbytnosti hledání odpovědi na tuto otázku. Výchozím krokem při formulaci této odpovědi bude komparace estetické zkušenosti v přírodě a estetické zkušenosti s uměleckými díly. Jako základní textový materiál bude využita průlomová studie Ronalda Hepburna ''Contemporary Aesthetics and the Neglect of Natural Beauty''. V návaznosti na předchozí budou komparativně využity studie dalších autorů (především Yuriko Saito), jejichž vyhledání je součástí zadání práce.
Aesthetic Experience of Natural Environment: Contemporary View