Mateřská škola a dítě z rodiny Svědků Jehovových - Růžičková, Anna (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem Mateřská škola a dítě z rodiny Svědků Jehovových. Teoretické část obsahuje charakteristiku náboženství Svědků Jehovových a jejich historii. Dále jsou zde vysvětleny důležité body víry, k jejichž porozumění jsou uvedeny verše z Bible. Body víry jsou vybrány tak, aby zprostředkovali co nejlepší pochopení této víry učitelkám v MŠ, aby dokázaly lépe spolupracovat s dětmi těchto věřících. V druhé kapitole je nastíněn pohled na výchovu dětí Svědků Jehovových, vycházející z Bible. Je zde popsána publikační činnost Svědků Jehovových pro děti. Empirická část popisuje hloubkové rozhovory vedené s pedagogy mateřských škol a rodiči, kteří jsou Svědky Jehovovými. Otevřeným kódováním byla zjištěna hlavní témata jako přístup rodičů a učitelek, docházka do mateřské školy, vhodná literatura, či malá zkušenost učitelek s dětmi těchto věřících. Dále jsou nastíněna metodická doporučení pro pedagogy.
Kindergarden and a child from a family of Jehovah´s Witnesses
Keywords: Předškolní dítě; Rodiče Svědkové Jehovovi; Institucionální předškolní edukace Náboženství v mateřské škole; Víra; Preschool Child; Parents members of Jehovah's Witnesses; Institutional pre-school education; Religion in Kindergarten; Faith