Solární panely a změny ve využívání krajiny v ČR - regionální srovnání - Frey, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce je zaměřena na zmapování umístění solárních panelů (instalací) v jednotlivých regionech na území České republiky. Odpovídá na otázky, čím větší výkon fotovoltaické instalace, tím fotovoltaická instalace zabírá více plochy, kolik procent solárních instalací se nachází na zemědělské půdě v jednotlivých regionech a kdo je jejich majitelem. Dále zkoumá faktory ovlivňující umístění solárních instalací z hlediska regionální a zemědělské politiky a politiky obnovitelných zdrojů energie. Toto zmapování a analýza sekundárních dat vychází z dat získaných ze statistiky, z územních map nemovitostí katastrálního úřadu a geoportálu, z dat z Ministerstva zemědělství, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva životního prostředí. Zjištěné informace odhalí rozdílnosti v praktické aplikaci regionální a zemědělské politiky o umisťování solárních panelů v regionech. Výsledky poukážou na souvislosti mezi využití půdy a změnou využívaní krajiny a regionální a zemědělskou politikou v jednotlivých regionech.
Solar Panels and Landscape Use Changes in the Czech Republik - Regional Comaparison
nic
Keywords: solární panely; fotovoltaické instalace; solární elektrárny; změna ve využití krajiny; regionální politika; politika obnovitelných zdrojů energie; solar panels; landscape use; photovoltaic installations; solar power plants; regional policy; agricultural policy; renewable energy policies