Montessori pedagogika v předškolním vzdělávání jako jedna z možností volby pro dítě - Malá, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá Montessori pedagogikou, jako možností volby pro dítě v předškolním vzdělávání. Hlavním cílem je zjištění důvodu rodičů, pro umístění dítěte do Montessori mateřské školy a zda jsou naplněna jejich očekávání. Teoretickou část tvoří kapitoly o alternativním vzdělávání, Montessori a Waldorfské pedagogice, Rámcovém vzdělávacím programu pro předškolní vzdělávání (RVP PV) a o lidech, kteří se u nás snažili o první změny školství. V metodologii jsou popsány metody využité pro výzkumné šetření. Praktická část obsahuje výsledky kvalitativního výzkumného šetření, které proběhlo pomocí dotazníků, případové studie a rozhovorů.
Montessori ´s pedagogics in preschool education as one of options for a child
Keywords: Alternativní vzdělávání; předškolní vzdělávání; Montessori pedagogika; Alternative education; Montessori approach; pre-school education