Energetické využití fytomasy - Blaho, Milan (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem diplomové práce je navrhnout rostlinné druhy vhodné pro produkci fytomasy k energetickém účelům v oblastech se sníženou produkční schopností (LFA). Úkolem bylo shrnout literární údaje širšího souboru energetických plodin, získané od více autorů, převážně z ČR a vyhodnotit jejich vhodnost pro pěstování v LFA podle požadavků na prostředí (půda, pH, klimatické podmínky, vegetační doba, mrazuvzdornost, odolnost proti chorobám a škůdcům,{&x2026;}) a podle produkčních schopností a energetických parametrů (výnos, výška rostliny, spalné teplo, energetická výtěžnost, vlhkost, obsah popela,{&x2026;}). Byly založeny polní pokusy vhodných energetických plodin a na základě výsledků z pěstování byly sestaveny ekonomické modely, které demonstrují jejich možnost reálného využití.
Energetical use of phytomass
Keywords: fytomasa; energetické plodiny; phytomass; energy crops