Komparace stupně degradace půdní organické hmoty v podmínkách intenzivního a extenzivního způsobu hospodaření - Caplová, Marie (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se zabývá porovnáním stupně degradace půdní organické hmoty u dvou zemědělsky hospodařících subjektů - malorolníka a družstva. V práci jsou rozděleny složky půdní organické hmoty na dvě části - primární půdní organická hmota, která má labilní a stabilní frakce z hlediska hydrolýzy, oxidace a biodegradability. Může být buď rozložená, nebo nerozložená, může mít sorpční vlastnosti, ale nikdy nemá významné vlastnosti iontovýměnné, protože nemá skupiny s disociovatelným vodíkem. Humus, na rozdíl od primární půdní organické hmoty, je tak stabilní, že z hlediska délky lidského věku je prakticky nerozložitelný. Má vždy významnou iontovýměnnou schopnost, kromě vlastností sorpčních. Toto rozdělení lépe vysvětluje hodnocení kvality a kvantity humusu a primární organické hmoty v půdě. Analýza půdní organické hmoty je provedena podle čs. patentu 304265, který je založen na modifikaci jediné analytické metody - oxidimetrického stanovení uhlíku.
Comparison of the degree of degradation of soil organic matter in the conditions of intensive and extensive farming
Keywords: Organická hmota; humus; primární organická půdní hmota; analytická metoda; degradace půdní organické hmoty; Organic matter; humus; primary organic soil matter; analytical method; degradation of soil organic matter