Výživa gestačních diabetiček a gravidních diabetiček 1. typu - doporučení a realita - Štybnerová, Monika (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá výživou žen, trpících gestačním diabetem mellitus a těhotných diabetiček 1. typu. Teoretická část je zaměřena na popis diabetu obecně, dále pak přímo na gestační diabetes mellitus a na množství rizik, která hrozí u matky, plodu a novorozence. Následuje samostatná kapitola, zaměřená na výživu těchto žen. Výzkumného šetření se zúčastnilo 5 gestačních diabetiček a 5 diabetiček 1. typu. Cílem bylo zmapování stravovacích návyků gestačních diabetiček a těhotných diabetiček 1. typu. Z vyhodnocených jídelních lístků lze říci, že se respondentky snaží stravovat racionálně. Energetický příjem odpovídá jejich potřebě. Množství sacharidů je, ale nižší jsou stanovené normy, naopak příjem tuků byl vyšší, než jsou stanovené normy. I přesto jsou poměrová zastoupení shodná s doporučeními České diabetologické společnosti. Průměrné množství přijaté vlákniny se pohybovalo okolo 20g na den, ačkoli doporučená denní dávka je 30g. Z vyhodnocených dotazníků vyplývá, že respondentky jsou informovány o tom, jak se mají stravovat a jsou si vědomy rizik, která mohou ohrozit je samotné i jejich dítě, pokud nebudou dodržovat výživová doporučení a dietu. Proto se snaží stravovat racionálně a dodržovat výživová doporučení, aby neohrozily své zdraví, nebo zdraví svého dítěte. Aktivně se pohybují, každý den chodí většina z nich na procházky, některé navíc chodí plavat nebo se věnují těhotenské józe.
Nutrition of women with pregnant diabetes and pregnant diabetics of the 1st type - recommendation and reality
Keywords: diabetes mellitus; gestační diabetes mellitus; těhotenství; výživa; makrosomie; diabetická fetopatie; diabetes mellitus; gestational diabetes mellitus; pregnancy; nutrition; macrosomia; diabetic fetopathy