Vypracování metodické řady pro výuku lyžování dětí s využitím moderních pomůcek - Lískovcová, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce je zaměřena na výčet moderních pomůcek pro výuku lyžování dětí a na jejich využití v metodických řadách. Předmětem analytické části bylo nastínit historii lyžování, specifika lyžování dětí, jejich věková období a organizaci při lyžařské výuce. Cílem syntetické části práce bylo zmapovat a popsat známé i méně známé lyžařské pomůcky. Ty lze roztřídit do čtyř základních kategorií. Na pomůcky pro vedení lyží, překážky, mechanické pomůcky a na pomůcky pro nácvik. Na základě studia literatury byly vytvořeny metodické řady, kde jsou popsány základní lyžařské prvky využívající zmiňované pomůcky. Cvičení i výběr většiny pomůcek jsou uzpůsobeny dětem předškolního věku či začátečníkům, kde mohou výrazně výuku lyžování zpestřit. Práce by mohla sloužit jako inspirující materiál pro instruktory lyžování v lyžařských školách, ale i pro širokou veřejnost.
Creation of Children skiing Education Series by using modern devices
Keywords: sjezdové lyžování; metodika; výuka dětí; lyžařská škola; vybavení instruktora; downhill skiing; methodology; education of children; ski school; equipment of instructor