"Bezlepková dieta" v odborné přípravě studentů hotelové školy a učebního oboru kuchař -číšník - Vrzalová, Radka (Jihočeská univerzita, 2017)
Bezlepková dieta je pojem skloňovaný v médiích v posledních letech velmi často. Tato bakalářská práce je věnována zkoumání, zda a jakým způsobem je zařazováno téma "bezlepkové diety" do teoretické a praktické výuky studentů a učňů Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu v Českých Budějovicích, oborů zaměřených na gastronomii. Teoretická část je zaměřena na vysvětlení pojmů týkajících se celiakie, bezlepkového stravování, legislativy věnující se značení alergenů (lepku). Dále je zde rozebrána problematika stravování pacientů s bezlepkovou dietou v restauracích a podnicích společného stravování. V praktické části byl proveden výzkum za účelem zjištění, jak jsou studenti s tímto tématem seznamováni, jakými znalostmi disponují a zda je dokážou využít v praxi. Průzkum byl proveden pomocí dotazníkového šetření, pozorování v hodinách a rozborem používané literatury. Pro vyhodnocení dotazníků kvalitativního šetření byla zvolena výzkumná zpráva podpořena grafy s komentáři.
Gluten-free diet in the training of students from hotel school and apprenticeship cook-waiter
Keywords: Celiakie; lepek; bezlepková dieta; intolerance; celiakální sprue; alergie na lepek.; Celiacdisease; gluten; gluten-free diet; intolerance; celiacsprue; gluten allergy.