Mediální výchova ve výuce dějin poúnorového Československa (včetně regionu jižních Čech) - Válková, Jana (Jihočeská univerzita, 2020)
Předkládaná práce se věnuje období let 1948-1960 v Československu ve výuce dějepisu z pohledu mediální výchovy. Mediální výchova, jako jedno z průřezových témat Rámcových vzdělávacích programů, je zde pojata zejména z hlediska vlivu médií na veřejné mínění. Na základě analýzy současných učebnic dějepisu se práce zabývá tématy, která jsou vhodnou ukázkou dobové komunistické propagandy. Mezi vybranými tématy jsou politické perzekuce, měnová reforma z roku 1953, odraz propagandy v umění a kampaň provázející boj s mandelinkou bramborovou. Jádrem práce je zveřejnění materiálů především písemné a vizuální povahy, které vhodně ilustrují dobovou propagandu. V samotném závěru práce uvádí několik modelových pracovních listů pro výuku dějepisu, které vycházejí z uvedených materiálů.
Media education in teaching of history of the post-February Czechoslovakia (including the South Bohemian region)
Keywords: Československo 1948-1960; didaktika dějepisu; mandelinka bramborová; mediální výchova; měnová reforma 1953; politický proces; pronásledování církve; propaganda; Stalinův pomník; Czechoslovakia 1948-1960; history teaching; potato beetle; media education; currency reform 1953; show trial; church persecution; propaganda; monument of Stalin