Možnosti využití vyhnilých kalů z městské čistírny k pyrolýze a jejich použití v sorpčních procesech na příkladu fosforečnanů z městské odpadní vody. - Janoušek, Jan (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce je zaměřená na zpracování vyhnilých kalů z městských čistíren odpadních vod. Kal je hlavním odpadním produktem při čištění odpadních vod. Vyhnilý kal je pomocí pyrolýzy přeměněn na biouhel. Biouhel je látka bohatá na uhlík a při jejím smíchání s půdou by mělo dojít ke zlepšení půdních vlastností. Cílem práce je zjistit sorbční vlastností biouhlu na příkladu fosforečnanů a jejich využití.
Possibilities of using digested sludge from the municipal treatment plant for pyrolysis and their use in sorption processes on the example of phosphates from municipal wastewater.
Keywords: Pyrolýza; biochar; kalové hospodářství; sorpce; Pyrolysis; biochar; sludge management; sorption