Míra ošetřovatelské zátěže na Neurologickém oddělení v Nemocnici České Budějovice, a.s. - Kavková, Darja (Jihočeská univerzita, 2009)
Současnost je obdobím změn, které se nevyhýbají ani zdravotnictví. Cílem je s co nejmenšími náklady a nejnižším počtem personálu poskytnout co nejkvalitnější zdravotnickou péči, která umožní klientovi brzké uschopnění a zajistí jeho plnou spokojenost. Nemocnice České Budějovice, a.s. je v současné době čtvrtou největší nemocnicí v České Republice. Zajišťuje zdravotnickou péči pro celý jihočeský region. Neurologické oddělení se nachází v interním pavilonu Horního areálu nemocnice. Poskytuje 36 lůžek pro závažně nemocné pacienty. V případě onemocnění se snaží pacientovi zajistit, co nejrychlejší návrat ke zdraví a získání soběstačnosti nebo co největší zmírnění následků prodělané nemoci. Se zvyšováním nároků na poskytovanou péči úzce souvisí úroveň vzdělání zdravotnického personálu. Pro zachování standardů je třeba, aby byla sestra nejen zručná, ale i vzdělaná a schopná samostatné práce. V tomto výzkumu jsem si stanovila tři cíle, ze kterých vyplývají tři hypotézy. Ke stanovení zátěže a výkonu sester na neurologickém oddělení Nemocnici České Budějovice, a.s jsem použila dvě metody od autorů Karly a Otakara Pochylých. Metoda kvantifikace ošetřovatelské péče pro stanovení počtu ošetřovatelského personálu vychází ze tří základních oblastí: hodnocení soběstačnosti pacientů, bodového ohodnocení speciální ošetřovatelské péče a denní jednorázové hodnoty, která zahrnuje zbývající část činností. ''Nová metoda'' se zabývá stanovením počtu ošetřovatelského personálu a počtu pracovních úvazků. Výzkum probíhal v období od 23.2. 2009 do 20.3. 2009, tedy 20 pracovních dní. Výzkumný soubor byl tvořen sestrami ranní osmihodinové směny. Po vyhodnocení výsledků jsem dospěla k závěru, že se mi první dvě metody potvrdily, ale třetí ne, i když je to diskutabilní. V praxi je možno tento výzkum využít jako orientační zdroj informací o ošetřovatelské zátěži, výkonu sester a počtu chybějícího personálu na Neurologickém oddělení. Měl by ale následovat podrobnější dlouhodobý výzkum, který přinese hodnoty na jejichž základě by mělo dojít k upravení personálního zastoupení na Neurologickém oddělení.
Measure attendant stress on Neurology Department of Hospital in České Budějovice, a.s.
Keywords: ošetřovatelská péče; ošetřovatelská zátěž; ošetřovatelský výkon; metoda kvantifikace; poměrná ošetřovatelská péče; ošetřovatelský personál; kvalifikační zastoupení; neurologie; nursing care; nursing load; nursing performance; method of quantification; relative nursing care; nursing staff; qualifying representation neurology