Aplikace a možnosti využití technik duševní hygieny u sportujících a nesportujících pubescentů - Burdová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem bakalářské práce bylo analyzovat výsledky změn psychického stavu a změny v sebepojetí své postavy po intervenčním programu duševní hygieny u sportujících a nesportujících pubescentů. Psychotréninkového programu se zúčastnilo dohromady 700 pubescentů (12-15let). Intervenčního psychotréninku ?Krok ke zdraví? pod mým vedením se zúčastnilo 10 pubescentů. Práce zkoumá vliv tělesného cvičení, relaxace, koncentrace a různých cviků jógy na psychický a fyzický stav jedince. Program obsahoval 4 setkání po dobu 4 týdnů. Lekce trvala přibližně 90 ? 120 minut. Po absolvování každého setkání následovaly dotazníky. Po ukončení 4 ? týdenního tréninku následovalo uspořádání dat. Na základě porovnání údajů z testů před provedením psychotréninku a po provedení a statického zpracování docházíme k závěru, že pravidelným programem jde docílit psychické vyrovnanosti a uvědomění si problémových partií těla a díky tomu s tělem a psychikou pracovat.
Applications and uses of the techniques of mental hygiene for the sporting and not sporting teen-agers.
Keywords: duševní hygiena; pubescentní období; jóga; sport; volný čas; mental hygiene; yoga; teen-agers period; sport; leisure time