Dula jako psychická podpora ženy u porodu - Hradecká, Bronislava (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá otázkou, jaké jsou důvody, které vedou ženy k tomu, že pro svůj porod využívají služby duly. Nálezy teoretické části popisují historii doprovázení žen při porodu i současnou praxi doprovázejících osob a jejich roli u porodu. Zároveň se zabývají psychickým stavem žen v průběhu těhotenství a porodu a okolnostmi, které tento stav ovlivňují. Pro praktickou část práce byl využit kvalitativní výzkum, založený v 1. fázi na rozhovorech se ženami, které měly zkušenosti z porodu jak s dulou, tak i bez duly, a ve 2. fázi na dotaznících respondentek, které rodily pouze bez využití služeb dul. Závěry výzkumu identifikovaly okolnosti, které působí na průběh porodu a ovlivňují psychický stav rodičky. Výzkum zároveň vymezil oblasti, ve kterých služby duly pozitivně přispívají k příznivému průběhu porodu. Tyto oblasti jsou hlavními důvody, proč ženy služby dul při porodu využívají.
Doula as a psychological support of women during childbirth
Keywords: těhotenství; porod; rodička; doprovod; dula; emoce; pregnancy; childbirth; woman; birth assisting; doula; emotion