Specifika evakuace z pracovišť využívající zdroje ionizujícího záření v Nemocnici Strakonice, a.s. - Manová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2021)
Teoretická část diplomové práce se skládá ze tří hlavních kapitol, které úzce souvisí se zvoleným tématem. Nejprve jsou v teoretické části diplomové práce uvedeny pojmy z krizového řízení. Jsou zde popsány základní pojmy z krizového řízení a orgány krizového řízení. Navazuje popis systému krizového řízení ve zdravotnictví a krizové připravenosti zdravotnictví. Také jsou uvedeny informace o havarijní připravenosti, včetně důležitých dokumentů jako je havarijní plán kraje, vnitřní a vnější havarijní plán a také havarijní řád. Další část práce se týká zejména evakuace a objasnění potřebných informací, které s pojmem souvisí. V kapitole je zmíněno, jaké existují druhy evakuace, jak evakuace probíhá a zejména je zde zmíněna specifická evakuace, která probíhá například ve zdravotnickém zařízení. Následně jsou v práci popsány informace, týkající se zdrojů ionizujícího záření. Uvedeny jsou zde typy zdrojů ionizujícího záření, jež lze nalézt na pracovišti radiodiagnostickém a na pracovišti nukleární medicíny. Navazuje část, týkající se zabezpečení radionuklidového zdroje, principů radiační ochrany, způsobů radiační ochrany, ale i účinků ionizujícího záření a další. V praktické části práce byly stanoveny dva cíle a dvě výzkumné otázky. Prvním cílem diplomové práce bylo zjistit připravenost nukleární medicíny a radiodiagnostického oddělení v Nemocnici Strakonice a.s. na mimořádnou událost. Z výsledků vyplývá, že obě oddělení jsou na mimořádnou událost připravena, a to na základě prozkoumání dokumentace a dotazníkového šetření provedeném s personálem pracujícím na odděleních, ale zároveň není připravenost personálu dostatečně procvičována. Druhým cílem bylo navrhnout opatření pro zlepšení aktuálního stavu, přičemž k dosažení tohoto cíle byla použita SWOT analýza i výsledky z dotazníkového šetření. Diplomová práce může sloužit jako studijní materiál a dále také jako přehled zlepšujících opatření z hlediska bezpečnosti. V budoucnu může práce sloužit pro srovnání dané problematiky v jiných nemocničních zařízeních.
Specifics of evacuation from workplaces, which uses sources of ionizing radiation in the Hospital Strakonice, a.s
Keywords: Evakuace; Krizová připravenost zdravotnictví; Ionizující záření; Radiační ochrana; Radiační mimořádná událost; Evacuation; Crisis preparedness for healthcare; Ionizing radiation; Radiation protection; Radiation emergency