Současné metodologické přístupy k literární historii v České republice - Borovková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2021)
V průběhu 20. a 21. století se v české literární vědě objevilo několik produktivních metodologických přístupů k literární historii. Práce sleduje proměny myšlení o literárních dějinách a realizaci těchto konceptů v praktickém psaní dějin od konce 19. století do současnosti, přičemž větší prostor je věnován konceptům formujícím dobovou řeč v dekádách bližších současnosti. Po roce 1989 je blíže sledován i diskurs o jednotlivých tématech literárních dějin. Pozornost je soustředěna na koncepce znamenající určitý zlom či novost ve způsobu mluvení o literárních dějinách, práce má tedy spíše kvalitativní než kvantitativní charakter. Všechny metodologické koncepty jsou usouvztažněny s tendencemi ve světě.
Current methodological approaches to literary history in the Czech Republic
Keywords: česká literární věda; diskurs; literární historie; metodologie literární historie; teorie literární historie; Czech literary criticism; discourse; literary history; methodology of literary history; theory of literary history