Příprava internetových stránek s prezentací základních pojmů počítačové fyziky - Křížová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce si klade za cíl seznámit studenty středních škol se základními poznatky oboru počítačová fyzika. Práce je koncipována jako přehledový text, který si neklade za cíl poskytnout odborný základ pro vědeckou práci, ale je zaměřena především na pochopení základních pojmů. V úvodu se zabývám definicí počítačové fyziky. Kapitola Hardwarové a softwarové prostředky počítačové fyziky začíná stručným popisem architektury počítače a jeho historickým vývojem. Následují základy programování s krátkým přehledem programovacích jazyků. V kapitole Počítačové modelování podávám stručnou charakteristiku tohoto oboru, seznamuji čtenáře se základními pojmy a technikami modelování. V následující kapitole je čtenář seznámen s principy spojitého i hybridního modelování a také metodou Monte Carlo. Čtvrtá kapitola by měla být zajímavou ukázkou moderních trendů v počítačovém modelování. V posledních kapitolách se zabývám stručnou charakteristikou programů, které jsou v oblasti počítačového modelování nejčastěji používány (MATLAB, Fluent a COMSOL Multiphysics).
Preparation of web presentation on fundamental conceptions in computer physics
Keywords: počítačová fyzika; počítačové modelování; MATLAB; computer physics; computer modelling; MATLAB