Specifika sociální práce u mladistvých s drogovou závislostí - Říhová, Sabina (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na specifika sociální práce s mladistvými s drogovou závislostí. Teoretická část popisuje cílovou skupinu, důsledky užívání drog, specifika drogové závislosti u mladistvých a sociální práce s mladistvými s drogovou závislostí, konkrétně krátkou intervenci a motivační trénink, sociální poradenství, kontaktní práce a prevence. V empirické části se snažím zjistit specifika sociální práce s mladistvými, kteří jsou ohroženi nežádoucími sociálními jevy, návykovými látkami. Výzkum je prováděn prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů s pracovníky v nízkoprahových centrech pro děti a mládež, kteří mají zkušenosti s prací s mladistvými. Výsledkem práce je zjištění příkladů dobré praxe s uvedenou cílovou skupinou z pohledu sociálních pracovníků v nízkoprahových centrech pro děti a mládež.
Specifics of social work for adolescents with drug addiction
Keywords: drogy; návykové látky; adolescence; mladistvý; sociální práce; nízkoprahová centra; experimentování; závislost; drogová závislost; návykové chování; drugs; addictive substances; adolescence; adolescent; social work; low-threshold centers; experimentation; addiction; drug addiction; addictive behavior