Sphragis in Parnassius mnemosyne (Lepidoptera: Papilionidae): male-derived insemination plugs loose efficiency with progress of female flight - Vlašánek, Petr (Jihočeská univerzita, 2012)
Během výzkumu studující ekologii jasoně dymnivkového (Parnassius mnemosyne) jsme u samic zaznamenávali přítomnost a nepřítomnost sphragis, voskovité struktury utvářené ke konci kopulace samcem a zabraňující dalším kopulacím s jinými samci. U 74 z 579 označených samic sphragis nebyl přítomen. Zaznamenali jsme 5 případů ztráty sphragis. U jedné samice jsme pozorovali nejen ztrátu, ale i opětovné získání sphragis. Nepřítomnost sphragis tudíž nemusí znamenat, že se samice jasoně dymnivkového doposud nespářily se samcem.
Sphragis in Parnassius mnemosyne (Lepidoptera: Papilionidae): male-derived insemination plugs loose efficiency with progress of female flight
Keywords: Jasoň dymnivkový; Lepidoptera; pohlavní výběr; Apollo butterflies; insect behaviour; Lepidoptera ecology; mating access; sexual selection