Stav informovanosti veřejnosti České republiky o změnách v novém zákoně o spotřebitelském úvěru - Brašnová, Olga (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce zkoumá, jaké mají spotřebitelé povědomí o spotřebitelském úvěru. V České republice roste zadluženost spotřebitelů. S větší zadlužeností spotřebitelů rostl také rozvoj nebankovních institucí. Tyto nebankovní instituce poskytovaly oproti bankám i úvěry spotřebitelům bez zjištění bonity klienta. Spotřebitel se poté dostával do situace, že neměl z čeho úvěr splácet (tak zvaná dluhová past). Proto stát viděl potřebu nebankovní instituce regulovat. Proto vznikl nový zákon o spotřebitelském úvěru. Jedná se o zákon číslo 257/2016 Sb. Hlavní cíl práce je zjištění informovanosti veřejnosti o změnách v novém zákoně o spotřebitelském úvěru. Byla zvolena metoda dotazníkového šetření. Na dotazník odpovídalo 210 respondentů v různých věkových kategoriích.
Status of public awareness of the Czech Republic with the new law on consumer credit
Keywords: Finanční arbitr; ČNB; RPSN; Nebankovní poskytovatelé; Financial Arbiter; Czech National bank; Annual percentage rate of costs; Non-bank providers