Právní úprava registrovaného partnerství a jeho sociální aspekt - Voldřichová, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce na téma "Právní úprava registrovaného partnerství a jeho sociální aspekt" popisuje, jak společnost nahlížela na homosexualitu v historii, a jak je na ní nahlíženo v současnosti. Stanovisko společnosti se k této problematice vyvíjelo a stále se postupně vyvíjí. Smysl práce spatřuji v tom, aby si osoby preferující osoby stejného pohlaví rozšířily své informace. Další hodnotou je, aby i široká veřejnost byla seznámena s danou problematikou. Úprava registrovaného partnerství či stejnopohlavního manželství nemusí být v jednotlivém státě uzákoněna, nikdo to dané zemi nemůže přikázat. Proto jsou nadále státy, kde tento institut není upraven v právním řádu dané země. V bakalářské práci byly stanoveny celkem dva cíle. Hlavním cílem je shrnout právní úpravu registrovaného partnerství a jeho sociální aspekt ve vybraných zemích Evropské unie, kdy byla popsána právní úprava registrovaného partnerství v České republice a posléze i ve vybraných zemích Evropské unie. Prostřednictvím dílčího cíle byla porovnána úprava registrovaného partnerství mezi vybranými státy. Vzhledem k tomu, že je bakalářská práce pouze teoretická a nebyl prováděn výzkum, využila jsem analyticko-popisnou metodu.
Legislation registered partnership andits social aspect
Keywords: homosexualita; registrované partnerství; sociální aspekt; gay; lesba; stejnopohlavní manželství; homosexuality; a registered partnership; the social aspect; Gay; a lesbian; same-sex marriage