Uplatňování forem ucelené rehabilitace v domově pro seniory. - Štramberská, Iva (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá uplatňováním forem ucelené rehabilitace v péči o seniora. Hlavním úkolem této práce je zjistit především informovanost o uplatňování forem ucelené rehabilitace v péči o seniora a to u pracovníků Domova pro seniora Kaplice, který se nachází v Jihočeském kraji. První úsek teoretické části je věnován charakteristice ucelené rehabilitace, především poté charakteristice forem ucelené rehabilitace. Jedná se o kombinované a koordinované použití prostředků léčebných, sociálních, pracovních a pedagogických, za účelem dosažení optimální funkční zdatnosti organismu. Léčebná složka ucelené rehabilitace zahrnuje diagnostická a terapeutická opatření, která zlepšují funkčnost organismu. Další nezbytnou složkou ucelené rehabilitace je rehabilitace sociální. Cílem této formy je proces integrace jedince a následné zajištění právní ochrany a rovněž finanční podpory osob se zdravotním postižením. Další složkou je pedagogická rehabilitace. Efektivita této formy ucelené rehabilitace je patrná především v dětství a dospívání. Poslední složkou je pracovní rehabilitace. Jejím cílem je podporovat osoby se zdravotním postižením a zlepšit jejich pracovní uplatnění na trhu práce. Druhý úsek teoretické části blíže popisuje problematiku stárnutí a stáří, a to vzhledem ke změnám, ke kterým v těchto etapách života dochází. V průběhu stárnutí dochází k úbytku duševních sil a k řadě destruktivních procesů v rámci psychických funkcí. Stáří je provázeno rovněž řadou změn, které se odehrávají v sociální situaci člověka. Především se jedná o odchod do penze. Ten s sebou přináší řadu změn, které nemalým způsobem ovlivňují i ekonomickou situaci člověka. Poslední úsek teoretické části se zabývá ústavní péčí o seniora. Praktická část této práce popisuje názory dotazovaných respondentů na uplatňování forem ucelené rehabilitace v péči o seniora. Pro zjištění potřebných informací byla použita metoda kvalitativního šetření, a sice metoda dotazování. Dále byla použita technika polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovor se konal celkem s pěti respondenty. Jednalo se o zaměstnance Domova pro seniory Kaplice. Získaná data byla následně zpracována metodou vytváření trsů. Data byla rozdělena do jednotlivých skupin na základě podobnosti výroků, které se vztahovaly k jednotlivým okruhům rozhovoru. V rámci výzkumu byla stanovena hlavní výzkumná otázka, konkrétně: Jaká je informovanost o uplatňování forem ucelené rehabilitace v péči o seniora. Následně byly stanoveny čtyři dílčí výzkumné otázky. Z výzkumu vyplynulo, že v rámci péče o seniora jsou uplatňovány především formy léčebné a sociální rehabilitace, které odpovídají jeho potřebám. Jedná se především o zdravotnickou péči a aktivizační činnosti, které značným způsobem ovlivňují kvalitu života u seniorů. Pedagogická a sociální forma není v péči příliš zastoupena, a to především z důvodu nezájmu ze strany klientů, který pramení z jejich zdravotního stavu. Respondentky vnímaly ucelenou rehabilitaci jako komplexní péči, která pomáhá jedinci zlepšit jeho zdravotní stav, řadily ji však do zdravotnického prostředí. O možnostech pracovní či pedagogické rehabilitace se nezmiňovaly. Tato bakalářská práce může sloužit jako informační prostředek pro vedení Domova pro seniory Kaplice. Ze získaných poznatků lze rovněž uspořádat odborný seminář pro pracovníky Domova pro seniory Kaplice.
Employment forms of comprehensive rehabilition in senior´s house.
Keywords: domov pro seniory; proces stáří a stárnutí; ucelená rehabilitace; home for the elderly; process of old age and aging; comprehensive rehabilitation