Sapir - Whorfova hypotéza - Votřel, Jan (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá antropologickou teorií jazykového relativismu, zvanou Sapir - Whorfova hypotéza. Tato teorie tvrdí, že jazyk, kterým mluvíme, ovlivňuje naše myšlení a chápání světa kolem nás (náš světonázor). Práce pojednává o historic-kých předchůdcích této hypotézy, zabývá se charakteristikou hypotézy samé, je-jím empirickým potvrzením a kritikou. Nakonec udává vědecké teorie, které jsou Sapir - Whorfově hypotéze podobné.
Sapir - Whorf Hypothesis
Keywords: Sapir {--} Whorfova hypotéza; etnolingvistika; lingvistický (jazykový) relativismus; lingvistický (jazykový) determinismus; lingvistická antropologie; antropologie; Sapir {--} Whorf hypothesis; etnolinguistics; linguistic relativism; linguistic determinism; linguistic anthropology; anthropology