Motivace, vzdělávání a odměňování zaměstnanců ve vybraných podnicích - Sinnlová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem mé bakalářské práce byla analýza systému motivace, vzdělávání a odměňování ve dvou podnicích odlišného odvětví, a to na základě studia odborné literatury a výsledků získaných z dotazníkového šetření doplněného o řízený rozhovor s managementem, a navrhnout možné alternativy doporučení na zlepšení zjištěných nedostatků, které povedou k vyšší prosperitě. Teoretická část se zaměřuje na studium odborné literatury zaměřené na kapitoly motivace, teorie motivace, pracovní motivaci, manažerské strategie zvyšování motivace, vzdělávání, metody a proces vzdělávání, subjekty vzdělávání, ohodnocení výsledků, odměňování, mzdovou strukturu, tvorbu systému odměňování a mzdové formy. V praktické části byly představeny vybrané podniky Avire, s.r.o. a Š+H Bohunice, s.r.o. a poté byly vyhodnocovány získané dotazníky. Na závěr byly výsledky obou podniků vyhodnoceny do tabulek podle výzkumných otázek, které jsem si stanovila jako dílčí cíl a byly doporučeny návrhy na zlepšení současného systému motivace, vzdělávání a odměňování. Na základě průzkumu lze říci, že zaměstnanci Š+H Bohunice, s.r.o. jsou o něco spokojenější než zaměstnanci v Avire, s.r.o., kde byl zjištěn nedostatek vybavení, chudá škála benefitů a neustálé krácení norem, podle kterých jsou odměňováni. Podnik Š+H Bohunice sice měl lepší výsledky, ale i tady si zaměstnanci stěžují na nedostatek pracovní síly, ale také na nedostatečnou nabídku vzdělávacích kurzů. Lidské zdroje jsou pro všechny podniky nejdůležitějším vstupem, proto by se systémy motivace, vzdělávání i odměňování měl neustále rozvíjet a zlepšovat. Pro tento účel byly také navrženy změny, které by mohly být oběma podniku v této oblasti užitečné.
Motivation, qualification and remuneration in selected enterprises
Keywords: Motivace; odměňování; vzdělávání; Herzbergova teorie motivace; dotazníkové šetření; Motivation; remuneration; qualification; Herzberg motivation theory; questionnaire survey